Skip to main content
branding

Hoeveel kost het om een website op te zetten?

By 25 maart 2024juni 7th, 2024No Comments8 min read

Laatst bijgewerkt 1 maand geleden door Haydar Özkömürcü

Het opzetten van een website kan verschillende kosten met zich meebrengen. Er zijn verschillende manieren om een website op te zetten, zoals het gebruik van een website builder, het bouwen met WordPress of het inhuren van een professionele ontwerper. De gekozen route heeft invloed op de totale kosten. Website builders zijn over het algemeen de goedkoopste optie, terwijl het inhuren van een ontwerper de duurste optie is. De kosten kunnen variëren van $9,99 per maand voor een website builder tot meer dan $10.000 voor een ontwerper. In dit artikel zullen we dieper ingaan op alle kosten die komen kijken bij het opzetten van een website, zodat je de beste keuze kunt maken binnen jouw budget.

Hoeveel kost een domeinnaam?

Een domeinnaam is het adres van je website op het internet, bijvoorbeeld www.mijndomein.nl. De kosten voor een domeinnaam kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren.

Factoren die de prijs van een domeinnaam beïnvloeden

Eén van de factoren die de prijs van een domeinnaam beïnvloeden is de extensie van het domein, zoals .nl, .com, .net, enz. Populaire en veelgebruikte extensies zijn over het algemeen duurder dan minder bekende extensies. Daarnaast spelen nog andere factoren een rol bij de kosten, zoals de duur van de registratie en eventuele extra diensten, zoals privacybescherming.

De prijs voor een domeinnaam kan variëren van enkele euro’s tot enkele honderden euro’s per jaar, afhankelijk van de gekozen extensie en de gewenste opties.

 • .nl: €10
 • .com: €15
 • .net: €20
 • .org: €15
 • .eu: €12

Wat is website-hosting?

Website-HostingWebsite-hosting is de service waarmee je website wordt opgeslagen en toegankelijk is op het internet. Door gebruik te maken van website-hosting wordt de inhoud van je website opgeslagen op een server, zodat bezoekers van over de hele wereld je website kunnen bekijken.

Verschillende soorten website-hosting

Er zijn verschillende soorten website-hosting beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en prijskaartje. Hieronder vind je een overzicht van de drie meestvoorkomende soorten website-hosting:

 • Shared hosting: Bij shared hosting deel je een server met andere websites. Dit is de meest betaalbare optie, omdat de kosten gedeeld worden met andere gebruikers. Shared hosting is geschikt voor kleine tot middelgrote websites met gematigd verkeer.
 • VPS-hosting: VPS-hosting staat voor Virtual Private Server-hosting. Bij deze vorm van hosting krijg je een virtuele server toegewezen, waardoor je meer vrijheid en flexibiliteit hebt dan bij shared hosting. VPS-hosting is geschikt voor websites met hogere prestatie-eisen en meer verkeer.
 • Dedicated hosting: Bij dedicated hosting heb je de volledige server tot je beschikking. Dit is de duurste optie, maar biedt maximale prestaties en betrouwbaarheid. Dedicated hosting is geschikt voor grote bedrijven of websites met zeer hoog verkeer

De kosten voor website-hosting kunnen variëren afhankelijk van de gekozen hostingprovider en het hostingpakket. Hieronder vind je een tabel met een overzicht van de gemiddelde kosten voor elk type website-hosting:

 • Shared hosting: €5 – €15
 • VPS-hosting: €20 – €100
 • Dedicated hosting: €100 – €500+

Het is belangrijk om bij het kiezen van website-hosting rekening te houden met de behoeften van je website en je budget. Shared hosting is vaak voldoende voor kleinere websites, terwijl grotere websites met meer verkeer mogelijk baat hebben bij VPS-hosting of dedicated hosting. Neem de tijd om verschillende hostingproviders te vergelijken en kies het hostingpakket dat het beste bij jouw situatie past.

Hostingkosten website

Factoren die de kosten van website-hosting beïnvloeden

De kosten voor website-hosting kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factoren die de kosten beïnvloeden zijn het type hosting, de serverprestaties, de opslagruimte en het dataverkeer. Hieronder worden deze factoren nader toegelicht:

 • Type hosting: Shared hosting is over het algemeen de goedkoopste optie, terwijl VPS-hosting en dedicated hosting duurder zijn. Bij shared hosting deel je een server met andere websites, waardoor de kosten lager zijn. VPS-hosting biedt meer vrijheid en flexibiliteit, maar is duurder. Bij dedicated hosting heb je de volledige server tot je beschikking, wat de prijs hoog maakt.
 • Serverprestaties: De snelheid en beschikbaarheid van de server kunnen ook van invloed zijn op de kosten. Een snellere en betrouwbaardere server kan duurder zijn dan een server met lagere prestaties.
 • Opslagruimte: De hoeveelheid opslagruimte die je nodig hebt voor je website kan invloed hebben op de kosten. Grotere hoeveelheden opslagruimte kunnen leiden tot hogere kosten.
 • Dataverkeer: Het dataverkeer dat je website genereert, zoals het aantal bezoekers en de hoeveelheid gedownloade bestanden, kan ook van invloed zijn op de kosten. Grotere hoeveelheden dataverkeer kunnen hogere kosten met zich meebrengen.

De prijzen voor website-hosting variëren van enkele euro’s tot enkele honderden euro’s per maand, afhankelijk van de gekozen hostingprovider en het hostingpakket.

Oprichtingskosten website

De oprichtingskosten van een website kunnen variëren afhankelijk van de gekozen methode. Er zijn verschillende opties om een website op te zetten, zoals het gebruik van een website builder, het bouwen met WordPress of het inhuren van een professionele ontwerper. De kosten zijn afhankelijk van de complexiteit en het niveau van maatwerk dat je wilt voor je website.

Als je kiest voor een website builder, zijn de kosten over het algemeen het laagst. Veel website builders bieden abonnementen aan vanaf $9,99 per maand, waarbij je gebruik kunt maken van sjablonen en eenvoudig je website kunt aanpassen en beheren.

Als je meer flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden wilt, kan het gebruik van WordPress een goede keuze zijn. Hierbij variëren de kosten tussen $11 en $50 per maand, afhankelijk van de gekozen hostingprovider en het aantal extra functionaliteiten dat je wilt toevoegen.

De duurste optie is het inhuren van een professionele ontwerper. Hierbij kunnen de kosten oplopen tot meer dan $10.000, afhankelijk van de complexiteit en het niveau van maatwerk dat je wilt voor je website. Dit kan echter wel resulteren in een unieke en op maat gemaakte website die perfect aansluit bij je behoeften en merkidentiteit.

Prijzen voor persoonlijke websites

Persoonlijke websites kunnen variëren in prijs, afhankelijk van de vereisten en het gewenste niveau van professionaliteit. Voor eenvoudige persoonlijke websites, zoals een portfolio of blog, kunnen website builders een betaalbare optie zijn, met prijzen die variëren van enkele euro’s tot tientallen euro’s per maand. Als je meer geavanceerde functies en aanpassingsmogelijkheden nodig hebt, kan het inhuren van een webdesigner de kosten verhogen. De prijzen voor persoonlijke websites kunnen variëren van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s, afhankelijk van de gekozen methode en de omvang van het project.

Zakelijke Website Prijzen

Hoe de kosten van het opzetten van een zakelijke website berekenen?

Het berekenen van de kosten voor het opzetten van een zakelijke website kan complex zijn, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Er zijn verschillende belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het bepalen van de kosten voor het opzetten van een zakelijke website.

Een van de eerste dingen om te overwegen is de gekozen methode. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals het gebruik van een website builder, het bouwen met WordPress of het inhuren van een professionele ontwerper. Elke methode heeft zijn eigen kostenstructuur, dus het is belangrijk om te bepalen welke methode het beste past bij jouw zakelijke behoeften en budget.

Andere factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten zijn onder andere het gewenste niveau van professionaliteit, de benodigde functies zoals e-commerce, het ontwerp en de vereisten voor zoekmachineoptimalisatie. Deze factoren kunnen de prijs van een zakelijke website beïnvloeden, dus het is belangrijk om ze in overweging te nemen bij het berekenen van het budget.

Om een idee te krijgen van de kosten, is het raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende webdesigners of website bouwplatforms. Zij kunnen je een gedetailleerd overzicht geven van de kosten op basis van jouw specifieke zakelijke behoeften. Vergeet ook niet om rekening te houden met de doorlopende kosten voor het onderhoud en de marketing van de zakelijke website, aangezien deze kosten ook van invloed kunnen zijn op het totale budget.

Lisa De Vries

Lisa De Vries is een ervaren inhoudsredacteur met een passie voor taal en creatief schrijven. Ze heeft een Bachelor in Communicatie van de Universiteit van Amsterdam en meer dan tien jaar ervaring in het vak. Lisa heeft gewerkt met diverse klanten, van start-ups tot multinationals, en specialiseert zich in SEO-geoptimaliseerde content, contentstrategie en sociale mediacontent. In haar vrije tijd blogt ze over haar reizen en kookavonturen en werkt ze als vrijwilliger bij non-profitorganisaties. Lisa's werk kenmerkt zich door een scherp oog voor detail en een creatieve benadering, wat haar een waardevolle aanwinst maakt voor elk contentteam.