Skip to main content
Digitaal Marketing

Wat zijn bedrijfs lettertypen?

By 22 januari 2024juni 7th, 2024No Comments7 min read

Laatst bijgewerkt 5 seconden geleden door Haydar Özkömürcü

Bedrijfs lettertypen, ook wel zakelijke lettertypen genoemd, zijn lettertypen die speciaal zijn ontworpen om te worden gebruikt in zakelijke en professionele contexten. Ze worden vaak gekozen om de identiteit en professionaliteit van een onderneming te versterken. Bedrijfs lettertypen kunnen variëren in stijl, formaat en gebruik, en er zijn veel verschillende opties om uit te kiezen.
In dit artikel zullen we bespreken wat bedrijfs lettertypen precies zijn, hoe je ze kunt kiezen voor je onderneming, waar ze worden gebruikt en wat hun kenmerken zijn. We zullen ook enkele veelgebruikte bedrijfs lettertype families bespreken, zoals de Helvetica-lettertype familie, Verdana-lettertype familie, Futura-lettertype familie, Roboto-lettertype familie, Avant-garde lettertype familie en Nevis lettertype familie.

Wat is een lettertype?

Een lettertype, ook wel typografie genoemd, verwijst naar het ontwerp en de stijl van de letters, cijfers en symbolen die worden gebruikt in geschreven taal. Het omvat verschillende elementen, zoals de vorm, grootte, gewicht, spatiëring en andere visuele kenmerken van de letters. Lettertypen worden gebruikt om tekst leesbaar en esthetisch aantrekkelijk te maken.

Er zijn talloze lettertypen beschikbaar, variërend van klassiek en traditioneel tot modern en experimenteel. Elk lettertype geeft een ander gevoel en kan de boodschap die je wilt overbrengen versterken. Bepaalde lettertypen worden geassocieerd met specifieke stijlen of periodes, terwijl andere lettertypen juist uniek en creatief zijn.

Bedrijfs lettertypen hebben specifieke kenmerken die ze geschikt maken voor zakelijke en professionele toepassingen. Ze zijn vaak strak, eenvoudig en goed leesbaar. Ook worden er meestal geen extreme of decoratieve elementen gebruikt die de leesbaarheid kunnen verminderen. Dit komt omdat bedrijfs lettertypen vaak worden gebruikt in teksten die informatie overbrengen of een professionele uitstraling nodig hebben.

De keuze voor een lettertype kan een grote invloed hebben op hoe een tekst wordt waargenomen en gelezen. Verschillende lettertypen kunnen verschillende emoties oproepen en een gevoel van vertrouwen, betrouwbaarheid, elegantie of moderniteit uitstralen. Het is belangrijk om het juiste lettertype te kiezen dat past bij de boodschap en uitstraling die je wilt overbrengen.

Kenmerken van een lettertype

Voorbeeld

Vorm

Strakke of sierlijke vormen

Grootte

Klein, gemiddeld of groot

Gewicht

Dun, normaal of dik

Spatiëring

Wijd of strak

Stijl

Klassiek, modern, retro, handgeschreven, etc.

Hoe kies je een zakelijk lettertype?

Het kiezen van een zakelijk lettertype voor je onderneming is een belangrijke stap om de juiste uitstraling en boodschap over te brengen. Bij het kiezen van een zakelijk lettertype moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de branche waarin je actief bent, de doelgroep die je wilt aanspreken, en de specifieke waarden en idealen van je onderneming. Om een passend zakelijk lettertype te kiezen, zijn hier enkele tips:

 • Analyseer je doelgroep: Begrijp wie je wilt aanspreken en welke lettertypen bij hun voorkeuren en perceptie passen.
 • Bekijk de branche: Onderzoek welke lettertypen vaak worden gebruikt in vergelijkbare bedrijven en branches.
 • Wees consistent: Zorg ervoor dat het gekozen lettertype consistent wordt gebruikt in al je communicatiemiddelen, zowel online als offline.
 • Kies voor leesbaarheid: Kies een lettertype dat goed leesbaar is, zelfs bij kleine formaten en op verschillende schermen.
 • Let op de uitstraling: De juiste uitstraling van het lettertype moet overeenkomen met de waarden en idealen van je onderneming. Denk na over de emotie en boodschap die je wilt overbrengen.

Door deze tips te volgen en je bewust te zijn van de typografische richtlijnen, kun je een zakelijk lettertype kiezen dat perfect aansluit bij je onderneming en de gewenste uitstraling en boodschap overbrengt.

Factor

Tips

Doelgroep

– Analyseer de voorkeuren en perceptie van je doelgroep

– Kies lettertypen die bij hun smaak passen

Branche

– Onderzoek welke lettertypen vaak worden gebruikt in vergelijkbare bedrijven en branches

Consistentie

– Gebruik het gekozen lettertype consequent in al je communicatiemiddelen

Leesbaarheid

– Selecteer een lettertype dat goed leesbaar is, zelfs bij kleine formaten en op verschillende schermen

Uitstraling

– Kies een lettertype dat overeenkomt met de waarden en idealen van je onderneming

Waar worden bedrijfs lettertypen gebruikt?

LettertypenBedrijfs lettertypen hebben een breed scala aan toepassingen in verschillende zakelijke en commerciële contexten. Ze spelen een cruciale rol bij het versterken van de merkidentiteit en het creëren van een consistente en herkenbare uitstraling. Enkele veelvoorkomende toepassingen van bedrijfs lettertypen zijn:

 • Logo’s: Bedrijfs lettertypen worden vaak gebruikt bij het ontwerpen van logo’s om een unieke en herkenbare visuele identiteit voor het merk te creëren.
 • Visitekaartjes: Door bedrijfs lettertypen te gebruiken op visitekaartjes kan de professionele uitstraling van de onderneming worden versterkt.
 • Brochures en flyers: Het gebruik van bedrijfs lettertypen in marketingmaterialen zoals brochures en flyers draagt bij aan een consistente merkbeleving en helpt de boodschap duidelijk over te brengen.
 • Posters: Bedrijfs lettertypen worden vaak gebruikt op posters om de aandacht te trekken en de merkidentiteit te versterken.
 • Websites: Bedrijfs lettertypen spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen van websites, waar ze de leesbaarheid verbeteren en bijdragen aan een professionele uitstraling.
 • Digitale advertenties: Het gebruik van bedrijfs lettertypen in digitale advertenties helpt bij het creëren van een consistente merkbeleving en het vergroten van de herkenbaarheid.
 • Bedrijfspresentaties: Door bedrijfs lettertypen te gebruiken in presentaties kan een professionele en verzorgde indruk worden gemaakt.
 • Rapporten en nieuwsbrieven: Het juiste gebruik van bedrijfs lettertypen in rapporten en nieuwsbrieven draagt bij aan een professionele uitstraling en een consistente merkbeleving.

Het gebruik van bedrijfs lettertypen in deze toepassingen draagt bij aan een sterke branding en helpt een merk zich te onderscheiden van de concurrentie.

Wat zijn de kenmerken van bedrijfs lettertypen?

Bedrijfs lettertypen hebben specifieke kenmerken die ze geschikt maken voor zakelijke en professionele toepassingen. Deze kenmerken spelen een belangrijke rol bij het vormgeven van de identiteit en uitstraling van een merk. Enkele veelvoorkomende kenmerken van bedrijfs lettertypen zijn:

 • Duidelijkheid en leesbaarheid: Bedrijfs lettertypen zijn vaak goed leesbaar, zelfs bij kleinere groottes. Ze hebben een heldere en scherpe vormgeving, waardoor de tekst gemakkelijk te lezen is op verschillende media, zoals print en digitale schermen.
 • Professionaliteit: Zakelijke lettertypen stralen professionaliteit en betrouwbaarheid uit. Ze hebben een strakke en verzorgde vormgeving, waardoor ze geschikt zijn voor formele zakelijke communicatie en documenten.
 • Veelzijdigheid: Bedrijfs lettertypen kunnen geschikt zijn voor verschillende soorten content en toepassingen. Ze kunnen zowel goed werken voor bodytekst als voor koppen en titels, waardoor er consistentie en harmonie ontstaat in de visuele presentatie van een merk.
 • Onderscheidend vermogen: Professionele lettertypen hebben vaak unieke eigenschappen die ze onderscheiden van standaard lettertypen. Deze unieke kenmerken kunnen helpen bij het creëren van een herkenbare en eigenzinnige merkidentiteit.

Door te kiezen voor bedrijfs lettertypen die deze kenmerken bezitten, kunnen bedrijven hun merkidentiteit versterken en een consistente en professionele uitstraling creëren in al hun communicatie-uitingen.

Lisa De Vries

Lisa De Vries is een ervaren inhoudsredacteur met een passie voor taal en creatief schrijven. Ze heeft een Bachelor in Communicatie van de Universiteit van Amsterdam en meer dan tien jaar ervaring in het vak. Lisa heeft gewerkt met diverse klanten, van start-ups tot multinationals, en specialiseert zich in SEO-geoptimaliseerde content, contentstrategie en sociale mediacontent. In haar vrije tijd blogt ze over haar reizen en kookavonturen en werkt ze als vrijwilliger bij non-profitorganisaties. Lisa's werk kenmerkt zich door een scherp oog voor detail en een creatieve benadering, wat haar een waardevolle aanwinst maakt voor elk contentteam.